srijeda, 28. studenoga 2018.

Ao Nang

Prvi dan nakon dolaska išao sam se upoznat s mjestom i plažom. Samo mjesto možda i nije toliko atraktivno zbog prevelike komercijaliziranosti jer apsolutno sve zgrade u dvije dugačke glavne ulice služe turizmu, bilo da se radi o hotelima, restoranima, barovima, najmu skutera, turističkim agencijama, mjenjačnicama, dućanima s ljetnom obućom i odjećom ili praonicama rublja - sve je podređeno turizmu, a uzevši u obzir koliko stranaca ovdje ima, sasvim mi je jasno zbog čega je tako. To je kao prostor oko plaže Cenang na Langkawiju, ali desetak puta izraženije i intenzivnije. Tu ćete vidjeti par slika iz ulice koja ide paralelno uz plažu i one koja ide prema unutrašnjosti, a koja je po svemu važnija od ove priobalne:

Manja ulica uz plažu...



... i veća koji ide od plaže prema unutrašnjosti





Iako se cijelo ovo područje zove Ao Nang beach, plaža je ovdje najmanje važna. Nije loša, daleko od toga, ali nije ovo plaža zbog koje svi ovi silni turisti dolaze ovdje. Relativno je uska i more je mutno zbog muljevitog dna. Ono zbog čega su svi ovi ljudi ovdje nalazi se pokraj i ispred ove plaže, a to su izuzetno atraktivne plaže do kojih se može doći samo onim famoznim dugorepim barkama i silni otočići i hridi razbacani u akvatoriju. Sve te barke kreću upravo s ove plaže. Kad već spominjem to, trebam reći i da je nedavno gradska uprava morala intervenirati zbog strahovitog rasta cijena prijevoza do tih izoliranih mjesta, budući da su vozači baraka postali prepohlepni i to je počelo negativno utjecati na imidž destinacije. Sada se karte za redovne linije, koje kreću čim se skupi osmero ljudi, mogu kupiti jedino na kiosku kojim upravlja gradska uprava (ili turistička zajednica) i one su fiksne i ponovo vrlo pristupačne, uglavnom 100 bahta (20 kuna) u svakom smjeru. Uglavnom, ovdje imate par slika s plaže:





Inače, taj isti dan sam se okupao i ugodno se iznenadio toplinom mora. Čim sam izašao, išao sam provjeriti šta kažu mjerne stanice - nevjerovatnih 30.2°c! Krajem studenog! Na plaži sam primjetio i nekoliko tabli koje upozoravaju da se radi o zoni udara tsunamija i da se u slučaju potresa treba čim prije uputiti prema mjestima označenim na tablama, naravno, uzbrdo i što dalje od plaže. Ovdje imate još par detalja iz šetnje mjestom:




Rubni dijelovi plaže sastoje se od minijaturnih komadića raznih školjaka
Za kraj moram još nešto reći o svom smještaju. Radi se o tipičnom hotelu koji je jednu slobodnu prostoriju u prizemlju pretvorio u spavaonicu s dvanaest kreveta. Klimatizirana je, kreveti su ograđeni s tri strane, a na četvrtoj imate zavjesu za potpunu privatnost, svijetlo, utičnica i veliki ormarić s lokotom su unutar tog prostora, tri nove kupaonice su u produžetku prostorije i slobodno možete koristiti hotelski bazen, čiji je jedini nedostatak što pločice nisu uobičajene plave boje, nego zelene, zbog čega voda naizgled izgleda prljavo, iako naravno nije. Cijena je za ovu destinaciju i lokaciju hotela odlična, oko 45 kuna/noć u toj spavaonici. Par slika hotela:





Nema komentara:

Objavi komentar